Bitwa Regionów i piknik rodzinny w Zespole Szkół w Oleszycach [ZDJĘCIA]
W sobotę w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbył się I etap Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów, połączony z piknikiem rodzinnym.
Otwarcia I etapu Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów dokonał Jerzy Borcz – Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Rzeszowie, który przedstawił zebranym genezę przedsięwzięcia, Teresa Pamuła Poseł na Sejm RP podkreśliła rolę i znaczenie produktu polskiego, w tym regionalnego, natomiast Zenon Swatek – Starosta Lubaczowski zwrócił uwagę na rozwój Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach, szkoły prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz realizację działań edukacyjnych poprzez łączenie świata nauki, uczelni, z pracodawcami i instytucjami wspierającymi rozwój obszarów wiejskich. Ewa Leniart – Wojewoda Podkarpacki, w liście skierowanym do organizatorów, podkreśliła niezwykłą wagę wydarzenia: „To niezwykle ważne, że po raz kolejny organizowane jest wydarzenie dające możliwość przywołania bogactwa, różnorodności i tradycji kulinarnych Podkarpacia. Nasze regionalne potrawy posiadają niezwykle długą historię, dlatego cieszy mnie dbałość o pamięć tego dziedzictwa.”
W konkursie wzięło udział osiem Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu lubaczowskiego, prezentujące następujące potrawy konkursowe:
Koło Gospodyń Wiejskich z Kobylnicy Ruskiej – pielmieni w bulionie z gęsiny w towarzystwie podkarpackiego proziaka z masłem czosnkowym,
Koło Gospodyń Wiejskich z Jędrzejówki – pierogi z ziemniakami, twarogiem i miętą okraszone skwarkami z cebulką,
Koło Gospodyń Wiejskich „Dębowe wróżki” w Dębinach – gołąbki gryczane z zapalanką grzybową,
Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrowie – kapusta z grochem, pszonem i grzybami, podawana ze swojskim chlebem na zakwasie,
Koło Gospodyń Wiejskich w Horyńcu -Zdroju – lebiodzianka z kluskami,
Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Dzikowa – pierogi z kapustą i kaszą gryczaną,
Koło Gospodyń Wiejskich w Załużu – gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą,
Koło Gospodyń Wiejskich w Starych Oleszycach – rosół z kołdunami.
Produkty konkursowe oceniało Jury w składzie:
Agnieszka Nieckarz – kierownik praktycznej nauki zawodu w ZSCKR w Oleszycach,
Magdalena Rożek – zastępca dyrektora Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Rzeszowie,
Agnieszka Klus-Wanat – starszy specjalista Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Rzeszowie,
Anna Rawska-Misztal – kierownik Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Lubaczowie.
Komisja przyznała następujące nagrody:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Starych Oleszycach za rosół z kołdunami,
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Horyńca-Zdroju za lebiodziankę z kluskami,
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrowie za kapustę z grochem, pszonem i grzybami, podawaną ze swojskim chlebem na zakwasie.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Konkursowi towarzyszyły dodatkowe atrakcje: konferencja na temat „Substancje prozdrowotne w żywieniu” – wykład dr Agnieszki Malik UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W LUBLINIE, warsztaty i pokazy kulinarne: aranżacja stołów, carving, rękodzielnictwo, zioła w kuchni, Ratuj życie – warsztaty z ratownikiem medycznym.
Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci: konkurencje sportowe i zabawy, dmuchańce, szachy, kule sferyczne Bumper Ball, w tym konkursów z nagrodami organizowanych przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach, Nadleśnictwo Oleszyce.
Wśród dzieci ogromnym zainteresowaniem cieszyły się dwa konkursy tematyczne z nagrodami, zorganizowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Lubaczowie, warsztaty warcabowe realizowane przez Monikę Kalmuk ze Stowarzyszena Gier Umysłowych Czarni Oleszyce oraz turniej piłki nożnej zorganizowany przez Stowarzyszenie UKS Czarni Oleszyce.
Można było również zapoznać się z nowoczesnym sprzętem rolniczym z elementami rolnictwa precyzyjnego, zakupionym w 2021 r., ze środków organu prowadzącego – Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oprawę muzyczną zapewnił zespół wokalno-muzyczny Salsa.
- Organizacja Konkursu w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach była niezwykle ważnym wydarzeniem dla rozwoju szkoły, kształtowania u uczniów kompetencji zawodowych, postaw przedsiębiorczości, kreatywności, podtrzymywania lokalnych tradycji i promocji szkoły w regionie. Konkurs kulinarny Bitwa Regionów umożliwił uczniom naszej szkoły poszerzanie wiedzy zawodowej poprzez uczenie się od najlepszych. Potrawy przygotowane przez panie Kół Gospodyń Wiejskich naszego powiatu nie tylko pokazywały bogactwo tradycji, ale również szerokie możliwości kulinarne. Pokłosiem pokonkursowym jest planowana książka z przepisami potraw zaprezentowanymi w czasie Konkursu. – podsumowuje sobotnie wydarzenie dyrektor ZSCKR w Oleszycach Maria Baran
Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach składa ogromne podziękowania wszystkim instytucjom zaangażowanym w organizację tego przedsięwzięcia.
Zdjęcia: ZSCKR w Oleszycach