Olej kokosowy tłoczony na zimno to produkt o naprawdę wyjątkowych właściwościach. Ze względu na swoje walory odżywcze i pielęgnacyjne ceniony jest na całym świecie. Wykorzystuje się go m.in. w medycynie i kosmetologii. Oczywiście znakomicie sprawdza się także w kuchni. Czym się charakteryzuje? Jak należy stosować nierafinowany olej kokosowy? Czytaj dalej i poznaj jego najważniejsze zalety.
Olej kokosowy tłoczony na zimno i jego najważniejsze właściwości
Przede wszystkim olej kokosowy zawiera wiele witamin i minerałów. W jego składzie znaleźć można także kwas laurynowy, który naturalnie obecny jest w mleku matki. Ma on właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Z kolei obecny w nim kwas kaprylowy działa przeciwgrzybiczo.
Wiele osób zaskoczyć może fakt, że olej kokosowy tłoczony na zimno to tłuszcz spożywczy, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Jest wręcz odwrotnie – działa odchudzająco, oczywiście spożywany w umiarze. Za sprawą obecności antyoksydantów spowalnia też procesy starzenia się organizmu.
Czym olej kokosowy nierafinowany różni się od oleju rafinowanego?
W sprzedaży znaleźć można oleje kokosowe rafinowane i nierafinowane. Te pierwsze pozyskiwane są przy użyciu wysokiej temperatury i środków chemicznych. Oleje nierafinowane to z kolei oleje tłoczone na zimno, które nie zawierają sztucznych dodatków.
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno kupić można m.in. w sklepie internetowym https://olej-istny.pl/Olej-kokosowy-c15. To olej, który na skutek procesu produkcji nie traci swoich wyjątkowych właściwości. Nie zmienia się także jego smak i aromat. Jest droższy od oleju rafinowanego, ale znacznie zdrowszy i lepszy jakościowo.
Tanie oleje rafinowane nie zawierają zbyt wiele witamin i przeciwutleniaczy. Za to lepiej nadają się do smażenia. Charakteryzują się także dłuższą datą ważności.
Jak można wykorzystać olej kokosowy tłoczony na zimno?
Nierafinowany olej kokosowy stosować można na wiele różnych sposobów.
- Wykorzystywany jest często do gotowania i pieczenia. To produkt uznawany za tzw. superfoods. Z powodzeniem dopełnia smak musli, owsianek czy past kanapkowych.
- Sprawdza się podczas zabiegów pielęgnacyjnych skóry i włosów. Można go mieszać z olejkami eterycznymi i nie tylko. Po prysznicu działa jak najlepszy balsam nawilżający. Stosowany bywa jako odżywka na włosy.
- Użyć go można do pielęgnacji swojej jamy ustnej. Pomaga w walce z bakteriami i grzybami. Pozwala na skuteczne odświeżenie oddechu.
- Niewiele osób wie, że olej kokosowy to naturalny środek czyszczący. Sprawia, że czyszczone powierzchnie są czyste i pełne blasku.
Trudno dziwić się więc temu, że olej kokosowy tłoczony na zimno cały czas zyskuje na popularności.