Polędwiczki z kurczaka zanieczyszczone Salmonellą – GIS ostrzega
fot. GiS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował 12 czerwca 2025 r. ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wyniku kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela.
Zakażenie dotyczy partii oznaczonej numerem 2271007009, z datą przydatności do spożycia 13.06.2025. Produkt został wyprodukowany przez firmę Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2, a dystrybutorem jest Jeronimo Martins Polska S.A. – właściciel sieci sklepów Biedronka.
Bakterie wykryto w aż 4 z 5 próbek – były to szczepy z grupy O:9 (D1) oraz O:7 (C1). Choć produkt jest przeznaczony do obróbki cieplnej, niewłaściwe przygotowanie lub przeniesienie bakterii na inne powierzchnie w kuchni może skutkować zakażeniem salmonellą.
Zakład produkcyjny wdrożył procedury wycofania produktu z obrotu i przekazał listę odbiorców. O sprawie poinformowano powiatowe inspektoraty sanitarne.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej ostrzeżeniem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego – takich jak biegunka, gorączka czy ból brzucha – należy skonsultować się z lekarzem.
Więcej informacji o objawach i leczeniu salmonellozy można znaleźć na stronie GIS: gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2