Gęsina z Podkarpacia: Gospodynie z Dachnowa i Chotylubia wśród najlepszych
Koła Gospodyń z Dachnowa i Chotylubia zdobyły laury w konkursie kulinarnym w Boguchwale. Faszerowana gęś i „Maczka po dachnowsku” zachwyciły jury!
Koła Gospodyń Wiejskich z Dachnowa i Chotylubia po raz kolejny udowodniły, że kulinarne tradycje regionu to ich prawdziwy atut. W sobotę, 23 listopada, w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbył się konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki z gęsiny”. Panie z dwóch kół działających w Gminie Cieszanów stanęły w szranki z innymi zespołami z województwa i odniosły spektakularny sukces, zdobywając uznanie jury za swoje wyśmienite potrawy.
Do oceny zgłoszono aż osiem wyjątkowych potraw z gęsiny, a komisja konkursowa miała trudne zadanie, wybierając najlepsze dania. Smaki, aromaty i kreatywność, jakie zaprezentowały gospodynie, były na najwyższym poziomie.
W konkursie pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Chotylubia, którego faszerowana gęś zachwyciła nie tylko smakiem, ale również mistrzowskim wykonaniem. Potrawa zdobyła najwyższe uznanie jury, które jednogłośnie przyznało jej miano najlepszego produktu podkarpackiego z gęsiny. Równie imponująco zaprezentowało się KGW z Dachnowa, które za swoją regionalną potrawę „Maczka z gęsi po dachnowsku” zdobyło wyróżnienie.