Bezpieczeństwo jest twoim priorytetem? Postaw na blachy ze stali nierdzewnej

Żyjemy w czasach, w których społeczeństwo jest świadome zagrożeń wynikających z rozprzestrzeniania się bakterii. Z tego powodu coraz częściej zwracamy uwagę na to, z czego wykonane są nasze akcesoria codziennego użytku. Ostatnio coraz częściej mówi się o wykorzystywaniu stali nierdzewnej nie tylko w szpitalach czy laboratoriach, lecz również w prywatnych kuchniach a nawet łazienkach. Metalowe przedmioty można rozpoznać po znaczku INOX – skrót ten pochodzi od francuskiego słowa inoxydable, w tłumaczeniu oznaczający materiał nieutleniający się. Tym symbolem oznacza się przede wszystkim grupę stali odpornych na warunki atmosferyczne i chemiczne. Stop określonych metali tworzy materiał o niezwykłej odporności i o walorach dekoracyjnych. Jednak stal nierdzewna została doceniona przez miliony na całym świecie nie z powodu estetyki, lecz wyjątkowych właściwości – w tym antybakteryjnych.

Stal na wagę złota, czyli zastosowanie metalu w gastronomii i przetwórstwie

Stal nierdzewną spotyka się zwłaszcza w miejscach, gdzie ważną rolę odgrywa bezpieczeństwo i higiena. To właśnie z tego materiału najczęściej wykonuje się meble szpitalne czy różne akcesoria kuchenne. Jednym z najważniejszych zastosowań stali szlachetnej jest jej wykorzystanie w przetwórstwie żywności i gastronomi. Ze względu na fakt, że stal nierdzewna jest całkowicie bezpieczna dla ludzkiego zdrowia i nie wchodzi w interakcje z produktami żywnościowymi czy napojami, już od wielu lat jest głównym materiałem, z którego wykonuje się akcesoria kuchenne. Łatwa w czyszczeniu, nie ulega przebarwieniom czy korozji – dzięki czemu zrobione z niej akcesoria są funkcjonalne i cieszą oko. Kolejnym atutem materiału są jego właściwości antybakteryjne; powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej są higieniczne tak długo jak o nie dbamy. Ponadto, wyroby ze stali nierdzewnej można poddawać czyszczeniu parowym czy sterylizacji. W przetwórstwie użycie stali nierdzewnej w przypadku kontaktu z żywnością jest jednym ze standardów wymaganych przez System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Odporność na wysokie temperatury i brak wpływu na żywność są istotne zwłaszcza w przypadku akcesoriów wykorzystywanych podczas robienia przetworów – sokowników i fermentatorów. Nierdzewne akcesoria do domowych wyrobów z pewnością zapewnią bezpieczną i obfitą produkcję konfitur, dżemów, a nawet wyrobów mięsnych.

Nie daj się oszukać – metody odróżniania stali nierdzewnej od stali czarnej

Jeżeli nie znasz się dobrze na stopach metali musisz szczególnie uważać w przypadku, gdy chcesz zakupić stalową blachę. Stal nierdzewną bardzo łatwo jest pomylić z jej węglowym odpowiednikiem, który zazwyczaj nazywany jest stalą czarną. Oczywiście, by uniknąć sytuacji, w której rzeczywiście konieczne będzie sprawdzenie materiału, z którego zrobiona jest blacha, najlepiej poradzić się eksperta – przykładem renomowanego producenta blach jest INOX Polska. Firma od lat dostarcza wyroby ze stali nierdzewnej wielu światowym klientom. Pełna oferta usług jakich mogą podjąć się specjaliści w firmy znajduje się na ich stronie inox-polska.pl, jednak warto mieć inne plany w zanadrzu. Jedną z metod ich rozróżnienia jest umieszczenie na każdej blaszce kropli stężonego kwasu azotowego bądź całkowicie zanurzyć je w roztworze kwasu w temperaturze pokojowej. Stal nierdzewną poznasz po braku reakcji – stal czarną po wydzielaniu gryzącego, brązowego dymu. Podobna sytuacja powstaje w wyniku zastosowania próby z roztworem siarczanu miedzi. Stal czarna zareaguje na niego bardzo szybko, zaś stal nierdzewna pozostanie nienaruszona. Co zrobić, jeżeli przypadkiem nie zabraliśmy ze sobą na zakupy stężonego kwasu azotowego czy siarczanu miedzi? Wystarczy wykonać prosty test magnesu – należy wiedzieć, że stale nierdzewne ferrytyczne są magnetyczne i będą wykazywać przyciąganie, podczas gdy stale austenityczne (stal czarna) będą przyciągać magnes o wiele słabiej. Wybierając dostawcę wyrobów ze stali nierdzewnej, poświęć chwilę na obejrzenie jego realizacji; wykonanie potrafi bardzo dużo powiedzieć o samym realizatorze.

Dodaj komentarz

Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.

To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to: redakcja@zlubaczowa.pl.

Najbliższe wydarzenia

HOME | REKLAMA | PATRONAT MEDIALNY | | POLITYKA PRYWATNOŚCI | REGULAMIN FORUM| KONTAKTfeed-image RSS

ZLUBACZOWA.PL - informacje Lubaczów, powiat lubaczowski.