Znamy kulinarną gwiazdę Festiwalu Dziedzictwa Kresów. To jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce

Karol Okrasa fot. flickr.comKarol Okrasa fot. flickr.com

Tegoroczną gwiazdą gotującą podczas Finału Festiwalu w Baszni Dolnej 7 sierpnia będzie Karol Okrasa – kucharz znany każdemu, odkrywca smaków kuchni rodzinnych i wielopokoleniowych oraz polskich kuchni lokalnych.

Tego dnia Koła Gospodyń Wiejskich i producenci żywności zaprezentują swoje najlepsze dania i produkty. Wtedy będzie odbywał się także konkurs kulinarny Kresowe Jadło, dedykowany właśnie KGW. To jednak nie koniec spotkań ze smakiem na tegorocznej edycji.

Kilka lat temu zostały zapoczątkowane również warsztaty dla dzieci pn. „Strudle, bajgle, piszingery…”. Na ten moment ciasto, jakie wykonają pozostaje tajemnicą, ale na pewno będzie pyszne. Uczestnicy tych warsztatów zawsze otrzymują także atrakcyjne nagrody za udział.

W ubiegłym roku odbyły się również pierwsze warsztaty „Bezkresy smaków”, których uczestnicy wybierają się w kulinarną wędrówkę po świecie. W tym roku organizatorzy przygotowują podróż po aromatycznej kuchni marokańskiej.

Tradycją już jest, że podczas Finału Festiwalu dla uczestników tego niezwykłego wydarzenia gotować będzie znany kucharz. W tym roku będzie to Karol Okrasa.

Jak sam o sobie mówi, urodzony szczęściarz; z życiowej pasji uczynił sposób na życie. Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im. E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji zawdzięcza swój sukces, bo chociaż z natury skromny – nie dba o rozgłos – jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce.

Przez 11 lat pracował w restauracji hotelu Le Meridien Bristol, gdzie zdobywał zawodowe szlify. Przez dwa ostatnie lata pracy w tym miejscu był szefem kuchni, najmłodszym w hotelu Bristol. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w restauracji Platter, która już została wyróżniona w przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2011”.

Profesjonalista i perfekcjonista w każdym calu, ale egoistą nie jest. Lubi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jest jedną z najbardziej lubianych osobowości telewizyjnych. Na antenie Programu 2 TVP prowadzi program pt. „Smaki czasu z Karolem Okrasą”. Jego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej. Pobudza widzów do tworzenia własnego kulinarnego świata, zachęca do czerpania prawdziwej przyjemności zarówno z jedzenia jak i gotowania. Jako wykładowca z właściwą sobie młodzieńczą swadą, poczuciem humoru, ale też zaangażowaniem i dbałością o formę przekazu zdradza tajniki gotowania i wtajemnicza widzów w historię polskiej kuchni.

To właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji. Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką „Bene Merito”.

Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chief de L’Avenir w 2008 r. przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chief Chalange w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien, laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii.

 

Najbliższe wydarzenia