W listopadzie 18 osobowa grupa uczennic ZSCKR w Oleszycach wzięła udział w 3-tygodniowych praktykach zawodowych w hiszpańskich przedsiębiorstwach.
Udział w projekcie umożliwił praktykantkom podjęcie pierwszej pracy zawodowej w międzynarodowym środowisku pracy.
Ciekawym uzupełnieniem umiejętności zawodowych stażystek okazały się warsztaty z zakresu przygotowania najbardziej rozpoznawalnej hiszpańskiej potrawy paelli oraz udział w spotkaniu przy tapas w restauracji Taberna de Alambigue Alfalfa. Właściciel zaproponował młodzieży degustację wielu przekąsek, a przede wszystkim pokazał jak można zorganizować swoją firmę i nadać jej unikalny charakter, korzystając z bogactwa własnej, lokalnej kultury.
Pobyt w Sewilli - jednym z najbardziej wypełnionych zabytkami miast Hiszpanii – był także niepowtarzalną okazją do zwiedzania i podziwiania kultury południa Europy. Warto dodać, że podczas pobytu w słonecznej Andaluzji młodzież uczestniczyła również w wycieczkach do Kadyksu i Malagi – dwóch ważnych miast regionu.
W Sewilli poznałam wspaniałych ludzi, inną kulturę i niesamowite krajobrazy. Praca dla Pizzerii Al Gusto Tapas była niesamowitym przeżyciem. Oprócz nauki przygotowywania potraw z typowego hiszpańskiego menu, doświadczyłam ogromnej gościnności personelu. Tak miłą i ciepłą atmosferę mogę porównać tylko z moim domem. To była prawdziwa przyjemność być stażystą w tym właśnie miejscu pracy i z tymi ludźmi. Wyjazd na staż zagraniczny do Hiszpanii to dla mnie niezwykłe wydarzenie, dzięki któremu mogłam poprawić swoje umiejętności zawodowe, poznałam hiszpańską kuchnię, kulturę, tradycje i zwyczaje typowe dla mieszkańców południa Europy, a przede wszystkim miłych, przyjaznych ludzi. – relacjonuje wyjazd do Hiszpanii Martyna – uczennica Zespołu Szkół w Oleszycach
Dziewczyny bardzo dobrze poradziły sobie z obowiązkami, a także z komunikacją w miejscu praktyk. Hiszpańscy pracodawcy wysoko ocenili ich umiejętności zawodowe oraz zaangażowanie w pracę. Praktykantki podczas stażu miały wiele możliwości, aby doskonalić swoje kompetencje interpersonalne i umiejętność pracy w grupie. Udział w praktykach zawodowych oraz w bogatym programie kulturowym wpłynął na wzrost umiejętności zawodowych uczniów, doskonalenie kompetencji kluczowych, w tym językowych i organizacyjnych. Udział w działaniach projektowych pokazał także młodzieży, że warto poznawać kulturę i tradycje różnych narodów, ciekawe zabytki, uczyć się komunikowania się w językach obcych. - podsumowuje dyrekcja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach
Jeszcze więcej ciekawych informacji o praktykach uczennic w Hiszpanii znajdziecie pod tym linkiem: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067987500035
Praktyki zostały zorganizowane w ramach projektu Kompetencje zawodowe w europejskim wymiarze finansowanego z programu Unii Europejskiej Erasmus+.
Zdjęcia: ZSCKR w Oleszycach